Pozdrav svima!

U ovom blogu pisat ćemo kako je analiza potrošnje energije u svrhu projektiranja FN elektrane dovela do sniženja računa za električnu energiju za cca 50%. Pa da ne duljimo 🙂 .

Kad god pristupam izračunu optimalnog rješenja FN elektrane uvijek, ako je to moguće, tražim 15 minutna očitanja od HEP-a. U ovom slučaju se to jako isplatilo mojem klijentu,  a ja sam doživio rijedak slučaj o kojem sada pišem 🙂 .

Analizu započinjem detektiranjem karakterističnih dana u godini. U ovom slučaju za karakteristične dane sam odabrao dan kad se objekt koristi i kad se objekt ne koristi. U nastavku je prikazan karakterističan dan kad se objekt ne koristi:

Grafikon 1 Satna potrošnja objekta kad se objekt ne koristi

thoriumaplus-Grafikon 1 Satna potrošnja objekta kad se objekt ne koristi

Izvor: energetski pregled

Možemo vidjeti da objekt iako se ne koristi konstantno koristi približno 2 kWh električne energije svaki sat, i dan i noć. Ukupno u tom danu je potrošeno 50 kWh električne energije, od čega za vrijeme niske tarife 20,9 kWh a za vrijeme visoke 29,1 kWh. Ako pretpostavimo da od 365 dana u godini objekt ne radi barem 200 dana, tada govorimo o potrošnji od 10000 kWh tj. trećini ukupne godišnje potrošnje. S druge strane ako pretpostavimo da je ta potrošnja nepotrebna tad govorimo o 17520 kWh godišnje.

U nastavku je prikazan karakterističan dan kad se objekt koristi:

9 i 10.3.2018. smo odabrali za karakteristične dane kada se objekt koristi. Grafikon 2 prikazuje satnu potrošnju kada se objekt koristi kroz dva dana.

Grafikon 2 Satna potrošnja objekta kad se objekt koristi

thoriumaplus-Grafikon 2 Satna potrošnja objekta kad se objekt koristi 9-3

thoriumaplus-Grafikon 2 Satna potrošnja objekta kad se objekt koristi 10-3

Izvor: energetski pregled

Očekivano, kad se objekt koristi, potrošnja skače i tijekom noći i dana. Uvidom u popis trošila skok potrošnje je uzrokovan poglavito rasvjetom (dan i noć), uredskim trošilima te kuhinjskim trošilima (dan).

Tablica 1 Raspodjela potrošnje za vrijeme niske i visoke tarife

thoriumaplus-Tablica 1 Raspodjela potrošnje za vrijeme niske i visoke tarife

Izvor: energetski pregled

Tablica 1 prikazuje raspodjelu potrošnje za vrijeme niske i visoke tarife. Ovakva raspodjela nije tipična za ovakvu vrstu objekta i nije logična. Stoga sam odlučio da je nužno otići (ponovo!) na teren i isključivanjem strujnih krugova utvrditi koji uređaj troši 2 kWh konstantno. To smo napravili i došli do „krivca“ 🙂 .

Naime, isprva sam mislio da su pumpe vodovodnog sustava odgovorne za potrošnju, no, nisam uzeo u obzir da neki uređaji, ako se pokvare, mogu napraviti dar-mar u potrošnji. U ovom slučaju, kad sam isključio kuhinju, potrošnja je prestala. Budući da je u kuhinji sve bilo ugašeno osim dva velika frižidera „krivac je isplivao“. Frižideri (i to oba da stvar bude bizarnija!!!) su se pokvarili i kompresori su radili na nazivnoj snazi 0-24, 365 dana u godini. Tko bi rekao 🙂 .

Uglavnom, pouka je da uvijek kad se traži optimalno rješenje za FN, treba raditi analizu potrošnje. U ovom slučaju, moj klijent je značajno profitirao prije bilo kakvih radova a ja sam sebi značajno otežao pronalazak optimalnog rješenja! Zašto sam si otežao? To je tema za neko drugo pisanje 🙂

Do sljedećeg pisanja,

Vaši Thoriumovci 🙂