Toplana koja nije kogeneracija – koliko je zapravo skupa?

Do sada smo već pisali o daljinskom grijanju – toplani –  na našem blogu. Tada smo analizirali strukturu cijene tj. što plaćamo. U ovom blogu ćemo pobliže pogledati toplanu koja nije kogeneracija – dakle, služi samo za grijanje te usporediti cijenu grijanja s cijenom alternativnih sustava. Pa da ne duljimo J.

U našem slučaju radi se o toplani koja nije kogeneracija i kao energent koristi plin. U nastavku smo prikazali cijene neimenovane (stvarne!) toplane:

Energija: 0,368 kn/kWh

Snaga: 21,92 kn/kW

Koliko stanari plaćaju godišnje snagu za tipski stan od 50 m?

Površina stana [m2] Volumen stana [m3] Visina stana [m] Snaga [W/m3] Ukupna snaga [kW] Jedinična cijna snage [kn/kW] Mjesečni trošak snage bez PDV-a [kn] Mjesečni trošak snage s PDV-om [kn] Godišnji trošak snage s PDV-om [kn]
50 125 2,5 50 6,25 21,92 137 171,25 2055

 

U gornjoj tablici možemo vidjeti da prosječan stan plati snagu (znači nije potrošio niti 1 kWh toplinske energije!) u iznosu od 2055 kn/god!

Takav stan u prosjeku godišnje potroši oko 5900 kWh za potrebe grijanja što znači da na energiju utroši još 2171,2 kn + PDV (2714 kn/god). To bi značilo da je trošak stana za grijanje ukupno 4769 kn/god.

Za naš primjer, pretpostavit ćemo da imamo zgradu na toplani od 24 ovakva stana kako bi smo dobili reprezentativne iznose na razini tipične višestambene zgrade. Uspoređivati ćemo slijedeće parametre:

  • Cijena [kWh]
  • Trošak energije [kn] s PDV-om
  • Trošak snage [kW] s PDV-om
  • JDC [kn/kWh] S PDV-om

1

2

3

Iz priloženih grafikona možemo vidjeti koliko je zapravo skupo i nepraktično daljinsko grijanje na toplanu koja nije kogeneracija. Najbolje nam to prikazuje grafikon s jediničnom cijenom energenta gdje je jedinična cijena preko toplane čak 0,87 kn/kWh iz čega slijedi da bi se takvim stanarima praktički više isplatilo da kupe elektrootporne grijalice i griju na njih jer cijena električne energije je oko 1 kn/kWh (nešto viša!) ali u ovakvom slučaju bi dobili nešto što je jako teško napraviti kad ste na toplani – kontrolu potrošnje i troškova! Naime, da se griju na elektrootporne grijalice, mjerni sat već imaju (elektrobrojilo) čime su već individualizirali potrošnju! To znači, tko neće grijati može imati račun za grijanje 0 kn (slučaj stanova koji se ne koriste!). Nadalje, to znači i da ako se potrošnja individualizira, štednja na grijanju dobiva svoj smisao. Primjerice, jedna osoba živi u stanu od 50 m2 i grije samo jednu prostoriju preko dana – onu u kojoj boravi. Na takav način, osoba bi praktički prepolovila potrošnju a time i trošak. No, kako se i novim tehničkim propisom uvodi zabrana stavljanja elektrootpornog grijanja jer je neefikasno (osim u posebnim slučajevima!) nećemo sugerirati ovakvo riješene!

Alternativna rješenja koja ćemo sugerirati su:

  • Plin – centralna kotlovnica
  • Plin – kućni kotlovi
  • Dizalice topline (SCOP = 4)
  • Centralna dizalica topline (SCOP = 4)

Svako od ovih rješenja ima svoje mane i prednosti u koje u ovom tekstu nećemo ulaziti. Za sada ćemo izvršiti usporedbu ovih sustava na troškovnoj razini.  U nastavku smo prikazali:

  • Ukupni godišnji trošak [kn] S PDV-om
  • Ušteda [kn]

4

Iz gornjih grafikona vidimo da je doista grijanje na ovakvu toplanu najskuplje moguće i suludo skupo! Vidimo, da se na vrijeme razmišljalo, ovakvi sustavi ne bi postojali jer grijanje na ovakve sustave je praktički tri puta skuplje od bilo kojih alternativnih rješenja. To naravno ne čudi jer samo zamislite gubitke u distribuciji na cijevima dugačkim od nekoliko kilometara, trošak održavanja itd. Zapravo ne morate zamisliti, samo pogledajte gornje grafikone – koliko to košta – i sve će Vam biti jasno!

Na kraju, postavljaju se pitanja: Što napraviti? Koja je isplativost prelaska na druge sustave? Koji je postupak odjave s toplane?

O svemu ovome moći ćete čitati u narednim blogovima a do tada

Lijepi pozdrav,

Thorium A+ tim 🙂

.

Slične objave:

Izmjene zraka prirodnim putem – kako ih računati?

Usporedba novih energetskih razreda novog objekta u ovisnosti o planiranom termotehničkom sustavu za ugradnju

Toplana koja nije kogeneracija – Ugradnja centralne dizalice topline!

Što traži i želi postići novi tehnički propis („Narodne novine“ broj 128/15)?

Izračun do isporučene i primarne energije! Obavezan ili ne?

A gdje je Biokovo!?

Toplana što i koliko plaćamo?

Voda što i koliko plaćamo?

Električna energija – mrežarina i opskrba

Perilice posuđa – ostala električna trošila

Klima uređaji – ostala električna trošila

AF, AK, VE, V POJAŠNJENJE

Pranje! I kako se to odražava na kućni budžet?

ZAŠTO G.D.-OVI PREMA GRIJANOM NE ULAZE U OPLOŠJE GRIJANOG DIJELA ZGRADE?

Rasvjeta? Kako ju prepoznati i kako modelirati potrošnju?

Iskustvene upute “za na teren”!

Kako obraditi račune kad računa „nema“?

Računi o potrošnji energije i vode – endemska vrsta