1        Split – klima uređaji!

Klima uređaji sastavni su dio naše svakodnevice. U zadnje vrijeme dogodio se značajan skok u kvaliteti uređaja, koji sada mogu hladiti na iznimno visokim temperaturama te grijati na iznimno niskim. Nadalje, značajno se poboljšala i energetska učinkovitost. Uzevši navedeno u obzir moderni klima uređaji se sve više i više nameću kao jedno od najboljih rješenja kako za hlađenje tako i za grijanje naročito u krajevima gdje su drugi energenti nedostupni.  U daljnjem tekstu ćemo prikazati mnoštvo zanimljivih podataka a počet ćemo s energetskom naljepnicom i tumačenjem oznaka! Pa da ne duljimo 🙂

Kako izgleda energetska naljepnica?

klima blog 2

 

Kako su podijeljeni energetski razredi?

Koja je ušteda modernih A+++ klima uređaja naspram klima uređaja B razreda?

Izračun ušteda u potrošnji električne energije uz sljedeće uvjete:

  • Neučinkoviti model je razreda B/B (uzeto: SEER=4,85, SCOP=3,25)
  • Učinkoviti uređaji: A+++/A+++ (uzeto: SEER=8,5, SCOP=5,1)
  • Vrijeme rada u modu hlađenja: 350 sati godišnje
  • Vrijeme rada u modu grijanja: 1400 sati godišnje

U nastavku smo prikazali rezultate izračuna prema snazi uređaja najčešće korištenog u kućanstvima:

 

 


Ako pogledamo Grafikon 1 možemo vidjet da ušteda za tipični klima uređaj i godišnja ušteda u hlađenju, uz spomenute uvjete, iznosi 77 kn te grijanju 312 kn. Ako klimu koristimo i za grijanje i hlađenje tada nam je godišnja ušteda 389 kn! ( OP.A. klime B razreda nisu u mogućnosti udovoljiti potrebama grijanja kada su vanjske temperature niske!!!).

U nastavku ćemo iskazati uštede između uređaja B/B energetske klase i A+++/A+++ energetske klase prema 1 kW instalirane rashladne/toplinske snage kako bi smo Vam olakšali pisanje mjere energetske učinkovitosti „Zamjena postojećeg split sustava s modernim A+++ split-klima sustavom“: