Zrakopropusnost zgrade – Blower door test

.

Tumačenje i pojašnjenje Ministarstva u vezi obveze vršenja blowerdoor testa (test zrakopropusnosti) možete pročitati na ovom linku.

Energoatest d.o.o. sa svojim timom iskusnih inženjera nudi povoljnu, brzu i kvalitetnu uslugu ispitivanja zrakopropusnosti.

Obratite nam se s povjerenjem!

Kontakt osoba: Hrvoje Belavić

mob: 099/ 486 7333

e-mail: hrvoje@energoatest.hr

Ispitivanje zrakopropusnosti (blower door test) provodi se na svim zgradama gotovo nulte energije (nZeb) i zgradama koje se projektiraju na:

      • Q’’H,nd ≤ 50 kWh/(m2 ·a) kada srednja mjesečna temperatura vanjskog zraka najhladnijeg mjeseca

na lokaciji zgrade jest ≤ 3 °C prema podacima iz Meteoroloških podataka, odnosno

      • Q’’H,nd ≤ 25 kWh/(m2 ·a) kada srednja mjesečna temperatura vanjskog zraka najhladnijeg mjeseca

na lokaciji zgrade jest > 3 °C prema podacima iz Meteoroloških podataka.

Ispunjenje zahtjeva o zrakopropusnosti dokazuje se ispitivanjem zrakopropusnosti zgrade na novoj ili rekonstruiranoj zgradi prije tehničkog pregleda zgrade i prije iozrade energetskog certifikata.

Obveza ispitivanja zrakopropusnosti zgrade (neki je još zovu i zrakonepropusnost) proizlazi iz Tehničkog propisa o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama (članak 30.; objavljen na ovom linku).

Energoatest d.o.o. pruža svoje usluge na područjima: Grad Zagreb i Zagrebačka županija, Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Primorsko-goranska, Istarska, Ličko-senjska, Zadarska.

.

Kako se ispituje zrakopropusnost?

Ispitivanje zrakopropusnosti vrši se ugradnjom panela s ispitnim ventilatorom u odabrani okvir vrata.

Na taj se način mjeri volumni protok zraka koji nastaje zbog razlike u tlaku između vanjskog i unutrašnjeg prostora građevine.

Ispitivanjem zrakopropusnosti omotača zgrade, osim količine volumnog protoka zraka dobivamo podatke o eventualnim točkama visoke zrakopropusnosti.