Što je Edel i Eprim?

Stupanjem  na snagu tehničkog propisa dogodile su se velike izmjene na području izrade glavnog projekta u odnosu na racionalnu uporabu energije i toplinsku zaštitu tj. na ispunjenje temeljnog zahtjeva za građevinu – energetska svojstva. Po prvi puta se spominju neke nove energije (pored potrebne topline za grijanje i hlađenje) i zahtjevi spram njih.

Koje su to energije i što zapravo one predstavljaju?

Edel – isporučena energija „Isporučena energija jest energija, izražena po nositelju energije, koja se dovodi u tehnički sustav u zgradi kroz granicu sustava kako bi se zadovoljile promatrane potrebe (za grijanjem, hlađenjem, prozračivanjem, toplom vodom za kućanstva, rasvjetom, uređajima itd.) odnosno kako bi se proizvela električna energija

Eprim – primarna energija „Primarna energija jest energija iz obnovljivih i neobnovljivih izvora koja nije podvrgnuta niti jednom postupku pretvorbe;

Pojmove isporučena i primarna energija najbolje ilustrira slijedeća slika:

ilustracija

Laički rečeno, isporučena energija je energija koja se registrira na mjernom satu (obračunata energija koju klijent plaća) a primarna energija je energija koja nije podvrgnuta niti jednom procesu pretvorbe (npr. potencijalna energija akumulacijskog jezera hidroelektrane itd.).

Zašto su one bitne?

Do sada smo računali do potrebne energije za hlađenje i grijanje (Qhnd i Qcnd) te ako pogledamo sliku vidimo da je to energija koju je potrebno predati nekom prostoru, no računajući do tih energija nismo uzeli u obzir dva jako bitna faktora – utjecaj stupnja učinkovitosti termotehničkog sustava i stupanj sustava automatizacije i regulacije. Budući da ova dva faktora značajno utječu na apsolutni iznos energija koju zgrada treba (isporučena energija), uzimanjem njih u obzir zapravo dolazimo do energije koju naš klijent plaća (u slučaju projektiranja rekonstrukcije postojeće zgrade) tj će plaćati (u slučaju nove zgrade).

Naime, iznimno je bitno koliko će zapravo nova zgrada ili rekonstruirana zgrada trebati energije za održavanje uvjeta jer to definira rentabilnost zgrade. Troškovi tzv. režija nisu ništa drugo do „energetski kredit“ čija valuta je kWh, m3, litra (strana valuta!) a ne kn… i doista nije svejedno kolika će biti rata tog „kredita“. Upravo o tehničkom rješenju pripreme i regulaciji ovisi spomenuti iznos jer se njime direktno utječe na isporučenu energiju.

No, zašto se uopće zakonodavac upušta u propisivanje ovih uvjeta, zašto uvodi ove energije? Iako većina Vas zna, da je razlog EU direktiva 202020 po meni treba razjasniti jednu jako bitnu stvar. Naime, kako Europa nema dovoljno svojih izvora energije prisiljena ih je uvoziti što stvara ovisnost. Ovisnost o kojoj, htjeli mi to sebi priznati ili ne, ovisi kompletna makro politika Europe. Dokle god si ovisan o nekome da ti proda energiju on neupitno utječe na sve odluke koje donosiš. Zamislite samo kaos da Rusija u sred zime zatvori dovod plina ili ga poskupi primjerice 100 %? Što se događa s svim gospodarstvima u Europi?   Što se događa s industrijom? Što se događa s cijenom svih usluga? Upravo gubitak dijela slobode neovisnog odlučivanja i djelovanja uzrokovan ovisnošću o uvozu pojedinog energenta razlog je zašto Europa potiče razvoj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora (čitaj: svojih izvora) za čiju izgradnju, usput, koristi vlastite ljudske i ostale kapacitete gradeći komplet novu „zelenu“ granu gospodarstva i pritom generirajući nova radna mjesta. Dobitak je višestruk – stabilnije i konkurentnije gospodarstvo koje raste, veća sloboda u donošenju odluka i kreiranju vlastite politike. Na tom tragu i naš zakonodavac radi uvodeći ove nove energije i propisujući minimalne uvjete koje građevina treba ispuniti. Otud i naziv temeljnog zahtjeva za građevinu – energetsko svojstvo.

Stoga, u narednim blogovima, posvetit ćemo se izračunima i ispitivanjima raznih opcija izračuna do isporučene i primarne energije, secirajući tehnički propis, tehnička rješenja i njihov utjecaj. Cilj nam je da zajednički ispitamo ove nove uvjete i tehnička rješenja, da ih spremno dočekamo i da zajednički zakoračimo u novo doba projektiranja – doba kada naše zgrade postaju inteligentne i energetski učinkovite.

Do slijedećeg pisanja,

Thorium tim!