Jučer je nizozemska vlada predstavila plan koji uključuje i odredbu da svi novo-proizvedeni automobili nakon 2030.g. moraju biti bez emisija – čime se praktično zabranjuje, nakon te godine, proizvodnja automobila na benzinski i dizelski pogon u korist električnih vozila.

Četiri nizozemske koalicijske stranke pregovarale su o ovim planovima od izbora u ožujku te sada, nakon više od 200 dana, konačno su objavili plan. Potencijal zabrane razmatran je u toj zemlji od prošle godine. Spominjala se 2025.g. kao granična godina, kao što je odlučeno u Norveškoj, ali očito su  se odlučili za manje ambiciozan cilj.

S trenutnih manje od dva posto tržišnog udjela na električna vozila, Nizozemska ima dosta prostora za postizanje cilja, iako se radi o relativno malom tržištu s oko pola milijuna osobnih automobila prodanih godišnje.

Trenutno, Tesla dominira tržištem električnih automobila u Nizozemskoj – Model S i Model X su najprodavanija EV u zemlji, a slijede ga nedavno predstavljeni Hyundai Ioniq Electric, zatim BMW i3.

Tesla je do sada prodao preko 8 000 automobila, a u Amsterdamu je ova tvrtka napravila europsko sjedište, s tvornicom u Tilburgu. Prvi Tesla Model 3 nedavno je uočen blizu ove tvornice.

Nizozemska se ovim potezom pridružila nekoliko drugih zemalja koji su donijele  slične odredbe, o čemu smo već pisali, link: http://thoriumaplus.com/britanija-francuska-kina-okoncanje-prodaje-benzinskih-dizelskih-vozila/  .

Izvor: https://electrek.co/2017/10/10/netherlands-dutch-ban-petrol-diesel-cars-2030-electric-cars/