Tim kemičara sa Sveučilišta Rice je objavio istraživanje koje tvrdi da malo asfalta u litij-metalnim baterijama može omogućiti da se pune 10 do 20 puta brže od komercijalnih litij-ionskih baterija. Pri tome, anode sadrže porozni ugljen dobiven iz asfalta koji je pokazao izvanrednu stabilnost nakon više od 500 ciklusa punjenja i pražnjenja.

Voditelj tima, prof. James Tour, je rekao: „Kapacitet ovih baterija je ogroman, ali jednako je izuzetno što ih možemo dovesti iz nula naboja do punog naboja u samo pet minuta, a ne tipično dva sata ili više kao što je potrebno s drugim baterijama. Testiranje je pokazalo još jednu značajnu korist: ugljik je ublažio stvaranje litijevih dendrita. Ove naslage se stvaraju u elektrolitu akumulatora, a ako se prostiru dovoljno, kratko spajaju anodu i katodu te mogu uzrokovati zapaljenje ili eksplodirati. S druge strane, ugljik koji je izveden iz asfalta sprečava nastanak dendrita. Na kraju,  kapacitet između komercijalne i ove nove baterije sličan, s tim da ugljen dobiven iz asfalta može zauzimati više litijevog metala po jedinici površine te je mnogo jednostavniji i jeftiniji za napraviti”.

Više informacija možete pročitati na linku: https://www.nextbigfuture.com/2017/10/rice-university-adds-a-bit-of-asphalt-to-speed-lithium-metal-battery-charging-by-20-times.html

Slični članci: