Francuska tvrtka Neoen objavila je novo izvješće za prvu punu godinu rada Tesline ogromne baterije Powerpack u Južnoj Australiji, koje je otkrilo da je ovaj sustav pohrane energije uštedio oko 40 milijuna dolara u posljednjih 12 mjeseci. Link na cjelokupno izvješće: www.scribd.com/document/395050069/Aurecon-Hornsdale-Power-Reserve-Impact-Study-2018.
Ugovorili su s Aureconom procjenu učinka projekta, a koji u izvješću navode da “baterija omogućuje godišnju uštedu na veleprodajnom tržištu približno 40 milijuna dolara povećanom konkurencijom i uklanjanjem lokalnog FCAS ograničenja od 35 MW.”
Kada se dogodi problem ili je potrebno održavanje na mreži električne energije u Australiji, Operator tržišta energije poziva na FCAS (kontrola frekvencije i pomoćnih usluga, engl. frequency control and ancillary services), koji se sastoji od pokretanja velikih i skupih generatora na plin i parnih turbina prema potrebi. Stope električne energije mogu doseći 14 000 dolara po MW tijekom tih FCAS razdoblja.
Teslin 100MW / 129MWh Powerpack projekt u Južnoj Australiji može pružiti istu uslugu jeftinije, brže i bez štetnih emisija. Tako je učinkovit da je u siječnju trebao zaraditi oko milijun dolara za samo nekoliko dana (o čemu smo već ranije pisali, link: Teslina ogromna baterija u Australiji u samo nekoliko dana ostvarila je oko milijun dolara), ali iz Tesle su se žalili da se ne naplaćuje ispravno jer sustav ne uzima u obzir brzinu kojom se njihova baterija uključuje u mrežu.
Posebno je impresivno kada se uzme u obzir da je sustav Tesline ogromne baterije Powerpack koštao samo 66 milijuna dolara, prema prethodnom izvješću tvrtke Neoen, te je smanjio troškove mrežne usluge za 90% .