Teslina ogromna baterija Powerpack u Australiji u pogonu je već oko 6 mjeseci i tek počinjemo otkrivati veličinu njenog utjecaja na lokalno tržište energije. Novo je izvješće pokazalo da je smanjen trošak usluge mreže za 90%.

Kada se dogodi problem ili je potrebno održavanje na mreži električne energije u Australiji, Operator tržišta energije poziva na FCAS (kontrola frekvencije i pomoćnih usluga, engl. frequency control and ancillary services), koji se sastoji od pokretanja velikih i skupih generatora na plin i parnih turbina prema potrebi. Stope električne energije mogu doseći 14.000 dolara po MW tijekom tih FCAS razdoblja.

Teslin 100MW / 129MWh Powerpack projekt u Južnoj Australiji može pružiti istu uslugu jeftinije, brže i bez štetnih emisija. Tako je učinkovit da je u siječnju trebao zaraditi oko milijun dolara za samo nekoliko dana (o čemu smo već ranije pisali, link: Teslina ogromna baterija u Australiji u samo nekoliko dana ostvarila je oko milijun dolara), ali Tesla se prošlog mjeseca žalio da se ne naplaćuje ispravno jer sustav ne uzima u obzir brzinu kojom se njihova baterija uključuje u mrežu.

Južna Australija je navodno jedina država koja je vidjela pad troškova FCAS tijekom zadnjeg razdoblja. Prema nekim procjenama, ušteda je više od 30 milijuna dolara za samo nekoliko mjeseci.

Uspjeh ovog projekta u Australiji doveo je do mnogo veće potražnje za Teslinim proizvodima za pohranu energije. Teslin Powerpack ponovno izabran za implementaciju drugog velikog projekta skladištenja energije u Australiji nakon što je osigurao 25 milijuna dolara financiranja. Umjesto izgradnje velikog centraliziranog sustava, jedan Teslin projekt koristi Powerwall (stambeni baterijski sustav), kako bi stvorio decentraliziranu pohranu energije, što u osnovi rezultira stvaranjem masovne virtualne elektrane, o čemu smo također već pisali (link: Tesla instalira Powerwalls i solarne panele u 50.000 domova u Australiji te planira napraviti najveću virtualnu elektranu na svijetu).

Izvor: https://electrek.co/2018/05/11/tesla-giant-battery-australia-reduced-grid-service-cost/