Mala švicarska tvrtka Climeworks AG koristi visokokvalitetne filtere i ventilatore za izdvajanje ugljičnog dioksida iz atmosfere po cijeni od oko 600 dolara po toni. Osvojili su dodatnih 31 milijuna dolara investicije za razvijanje tzv. “fledgling”, skupe tehnologije koja bi mogla postati širokoprihvaćen način usporavanja klimatskih promjena. Izdvajanje ogromnih količina ugljičnog dioksida iz atmosfere može pomoći da se ograniče efekti globalnog zatopljenja, povezani s više toplinskih valova, požarima, poplavama i porastom razine mora.

Iz tvrtke kažu kako imaju dugoročnu “viziju” za hvatanje jednog postotka emisija ugljičnog dioksida do 2025.g. No, to je još daleko, jer njezin kapacitet je samo milijun tona ugljičnog dioksida godišnje, dok su svjetske emisije u 2017.g. iznosile 32,5 milijardi tona, prema priopćenju Međunarodne agencije za energetiku.

U lipnju je glavni suparnik Climeworksa, kanadski Carbon Engineering, iznio nacrt postrojenja za koji smatraju da može izdvojiti CO2 po cijeni od tek 94 dolara po toni. Na europskom tržištu, cijene emisija ugljičnog dioksida su sada oko 21 euro po toni.

Climeworksovo postrojenje u Švicarskoj prodaje ugljični dioksid u obližnje staklenike kao gnojivo, kao što je objašnjeno u kratkoj animaciji ispod:

Nacrt znanstvenog izvješća UN-a koji se treba objaviti u listopadu a o načinu postizanja ciljeva zadanih sporazumom iz Pariza 2015.g., vjerojatno će potaknuti potragu za tehnologijama “uklanjanja ugljičnog dioksida” (engl. carbon dioxide removal, skraćeno CDR). Do sada je CDR često bio povezan s još egzotičnim i rizičnim “geoinženjeringom” kao što su prskanje kemikalija u gornju atmosferu kako bi se prigušilo sunčevo svjetlo. Nacrt Međuvladinog odbora o klimatskim promjenama prvi je put klasificirao CDR kao način “ublažavanja” emisija stakleničkih plinova.

Izvor: https://www.businessinsider.com/r-sucking-carbon-from-air-swiss-firm-wins-new-funds-for-climate-fix-2018-8/?r=AU&IR=T