Svemirska letjelica Voyager 1, lansirana 1977.g., pokrenula je potisnike koji nisu korišteni već 37 godina. Skup četiriju malih potisnika uključen je u srijedu, nakon što su inženjeri NASA-e primijetili da  drugi potisnici, za kontrolu smjera letjelice, nekoliko godina sve lošije rade. Oni služe za male prilagodbe letjelice kako bi njegova antena bila usmjerena natrag prema Zemlji i održavala komunikaciju s nama.

Srećom, Voyager također ima još jedan sličan set, koji se nazivaju potisnici manevra za kontrolu putanje, koji su se koristili godinama nakon lansiranja kako bi vodili letjelicu pokraj različitih planeta na izlasku iz Sunčevog sustava. Nakon Saturna, ti potisnici više nisu bili potrebni.

Sada, skoro četiri desetljeća kasnije, ponovno su oživjeli bez problema i preuzeli funkciju kvarnih potisnika. Inženjeri na ovom pothvatu su se morali upoznati s podatcima od prije nekoliko desetljeća, te naučiti zastarjeli računalni jezik. Korištenjem ovih potisnika, NASA smatra da će se misija produljiti još nekoliko godina.

Putujući gotovo 40.000 milja na sat, Voyager 1 je jedna od najbržih letjelica lansiranih u svemir. Trenutno je udaljena više od 13 milijardi milja od našeg planeta i ušla je u međuzvjezdani prostor 2012.g. Podaci još uvijek stižu s Voyagera do Zemlje, a prestat će stizati 2025. g. kada njegovi termoelektrični generatori prestanu davati dovoljno snage za pokretanje instrumenata.

Izvor: http://www.astronomy.com/news/2017/12/voyager-1