Zero Mass Water, start-up sa sjedištem u Arizoni, razvio je solarne panele koje vežu vlagu iz zraka, s ciljem dobivanja pitke vode. „Čak i u pustinji, bez obzira na suhu klimu, jedna ploča proizvodi prosječno dva do pet litara vode dnevno“, rekao je osnivač i glavni izvršni direktor Cody Friesen.

Tehnologija je put razvijena prije 6 godina na Arizona State University, gdje je Friesen držao predavanja s polja znanosti o materijalima. Tijekom proteklih nekoliko godina, ove solarne ploče – nazvane Source – bile su dostupne određenim korisnicima: primateljima hitne pomoći (u školama i sirotištima za izbjeglice u Libanonu, u uraganom stradalom Portoriku isl.), te na vrhunskim kućama u Kaliforniji. Drugim riječima, tehnologija je iznimno korisna na područjima gdje je pristup čistoj vodi ozbiljan problem ili, s druge strane, radi se o mjestu gdje je voda u boci često napola popijena i odbačena.

Središnja traka Source solarnih panela su standardne solarne ploče. S obje strane je porozni materijal koji stvara toplinu, a drugi materijal unutar ploče apsorbira vlagu iz zraka – ova oba materijala su zaštićeno intelektualno vlasništvo. Kondenzirana voda završava u spremniku od 30 litara smještenim ispod ploče. Voda zatim protječe kroz mineralni blok koji dodaje kalcij i magnezij, i povećava PH tako da je lagano alkalna. Svaka ploča košta 2000 USD, odnosno instalacija dvije ploče iznosi 4500 USD: 2000 po ploči, plus 500 USD naknada za instalaciju. Instalacija traje samo oko 3 sata te, kako je istaknuo Friesen, „upravo ukupna strukturna neovisnost Sourcea može biti jedna od njegovih najinovativnijih obilježja.“

Postoje i pitanja u vezi dugoročne isplativosti. Dr. Ashok Gadgil, profesor za sigurnu vodu i sanitaciju u Odjelu za okoliš na UC Berkeley, radi na problemima vode od 1993.g. te smatra da je tehnologija dobivanja vode iz zraka zasigurno izvediva – u stvari, njegovi kolege sa Berkeleya razvijaju vlastite metode apsorpcije vode iz zraka. No, to nije prvi izbor dr. Gadgila za održivu proizvodnju vode. Umjesto toga, smatra da je pročišćavanje otpadnih voda najisplativija metoda.

Više detalja pogledajte u videu ispod:

Izvor: https://www.theverge.com/2017/11/28/16690042/zero-mass-solar-panel-harvesting-clean-drinking-water-next-level