Bolničko parkiralište u San Juanu prekriveno je stotinama solarnih panela, u naporima obnavljanja električne mreže devastirane uraganom Mariom. Ovo je jedan od prvih energetskih pokusa s alternativnim izvorom energije takve vrste na otoku, dogovor je između Američke vlade i Tesle, a projekt košta oko milijun dolara.

“Postavljeno je nešto ispod 800 solarnih panela”, kaže Juliana Canino, koja vodi bolnicu del Niño, neprofitnu bolnicu koja je jedini rehabilitacijski objekt za djecu u Portoriku. “Nakon osam dana testiranja, mikroelektrana je u pogonu, a uspijeva tijekom sunčanog dana proizvesti do 250 kWh energije.” To je dovoljno električne energije za napajanje bolnice oko 20 sati dnevno. Za ostatak potrebne energije se i dalje oslanjaju na generatore.

Do sada je bolnica del Niño bila prisiljena neprestano koristiti generatore kako bi održala kritičnu medicinsku opremu. Generatori su skupi, uz stalan rizik od mehaničkog kvara. Također, generatori nisu zamišljeni da rade 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, tijekom dva mjeseca. Stoga, bolnica je pokrenula kampanju za prikupljanje sredstava čiji je cilj postavljanje solarnog sustava trajno.

Tesla je jedna od nekoliko tvrtki koje namjeravaju transformirati mrežu napajanja Portorika nudeći solarne ploče i baterije. Samo 3% električne energije na otoku je do sada proizvedeno od Sunca.

Više informacija možete saznati u videu ispod:

Izvor: http://www.cbc.ca/news/thenational/puerto-rico-childrens-hospital-solar-power-tesla-1.3443985