Danska je odlučila postati neovisna o fosilnim gorivima, dijelom i radi zaštite sigurnosti opskrbe energijom. Ovaj video pokazuje kako će se to dogoditi na temelju istraživanja provedenog na Sveučilištu Aalborg (http://www.smartenergysystems.eu).

Trenutačno energija vjetra i sunca već ima dobar udio u opskrbi energiji u Danskoj, ali obnovljivi izvori energije predstavljaju veliki izazov za energetski sustav koji se temelji na fosilnim gorivima. Proizvodnja energije iz vjetra i sunca fluktuira – fluktuira kako vjetar puše. Dakle, koji su obnovljivi izvori pouzdani kada nema raspoloživog sunca ili vjetra?

Drugi izazov je prometni sektor. Kako stvoriti energetski sustav iz obnovljivih izvora energije, gdje i automobili, brodovi i zrakoplovi mogu nastaviti funkcionirati? Izvrstan primjer energetskog sustava koji će Danskoj osigurati 100% energije iz obnovljivih izvora naziva se: pametni energetski sustav (engl. Smart Energy System) – koherentan energetski sustav kojim će se osigurati električna energija, grijanje i transport. Više informacija možete saznati u kratkom videu ispod.
Trajanje: 17 minuta