Istraživači na Sveučilištu Purdue i Nacionalnom laboratoriju za obnovljive izvore energije u SAD-u otkrili su novi materijal koji može zamijeniti silicij i udvostručiti učinkovitost solarnih ćelija bez značajnih povećanja troškova.

Konvencionalnim solarnim ćelijama učinkovitost je najviše jednu trećinu, granica poznata znanstvenicima kao Shockley-Queisser granica efikasnosti. Novi materijal, nazvan hibridni perovskit, je kristalna struktura koja sadrži i anorganske materijale (jod i olovo) i organski materijal (metil-amonij), te ima veću učinkovitost jer može nositi dvije trećine energije iz svjetlosti.

Novim materijalom izrađivale bi se solarne ćelije tanje od uobičajenih silikonskih solarnih ćelija, a koje su također fleksibilne, jeftine i jednostavne za izradu.

Količina sunčeve energije koja doseže Zemlju višestruko je dovoljna za opskrbljivanje svih potreba energije na planetu, no uhvatiti tu energiju je teško – od 2013.g. samo je jedan posto svjetske električne energije proizvedeno iz solarnih ploča.

Više informacija o vijesti možete saznati na sljedećim linkovima: