IBM je prošle godine izdao Quantum Experience, kvantnu računalnu uslugu koju istraživači mogu koristiti za pokretanje eksperimenata bez kupnje kvantnog sustava.  Prošli mjesec je najavljen IBM Q,, prva kvantna računalna usluga za komercijalnu upotrebu, što znači da će tvrtke moći kupiti vrijeme korištenja IBM-ovih kvantnih računala, smještenih u državi New York. IBM Q kvantni sustavi i usluge bit će isporučeni putem platforme IBM Cloud i bit će dizajnirani za rješavanje problema koji su prekomplicirani za klasične računalne sustave.

Kvantna računala sastoje se od dijelova nazvanih qubit, također poznat kao kvantni bitovi. Kvantna mehanika objašnjava način funkcioniranja qubita, a ona ne slijedi ista pravila fizike na koja smo navikli u svakodnevnom životu. Dok tradicionalna računala stavljaju bitove u konfiguracije 0 ili 1, qubit može biti 0 i 1 u isto vrijeme (ova pojava se naziva kvantna superpozicija). Kvantni zaplet, drugo kvantno svojstvo, omogućava sljedeći korak preklapajući karakteristike dvaju različitih qubita, omogućujući još više izračuna.

Detaljnije objašnjenje kvantnih računala možete pogledati u kratkom videu ispod:

Jedna od prvih i najperspektivnijih aplikacija za kvantno računalstvo bit će u području kemije i mogla bi dovesti do otkrića novih lijekova i materijala, jer daju istraživačima mogućnosti predvidjeti kako molekule reagiraju s drugim lijekovima, te učinkovitost određenih katalizatora u razvoju lijekova.
Zatim, kvantna računala mogla bi se koristiti za organiziranje ruta za dostavljanje, organiziranje tisuća samo-vozećih automobila tako da svi vozači najbrže dođu na svoje odredište, automatiziranje prevoditeljskih softvera specijaliziranih za međunarodne tvrtke, itd.

Više informacija o vijesti možete saznati na linku:

http://www.newsweek.com/2017/04/21/quantum-computing-ibm-580751.html