Rukavica Dextres omogućuje taktilne povratne informacije s “neusporedivom” slobodom kretanja prilikom dodirivanja objekata u virtualnom svijetu. Rukavica je teška manje od 8 grama po prstu, debela 2 mm i trenutno je napajana pomoću tankog električnog kabela. Međutim, sustav je niskonaponski i znanstvenici koji razvijaju projekt rade na tome da uskoro koriste malu bateriju.

Napravljena od najlona, rukavica ima tanke elastične metalne trake iznad prstiju. Ove trake su odvojene tankim izolatorom, koji može reagirati svaki put kad se vrši kontakt s virtualnim objektom, tj. stvara se snaga kočenja koja zatim blokira kretanje prstiju, što se održava na virtualni objekt. Nakon što se virtualni objekt ispusti, metalne trake omogućuju ponovno kretanje prstiju.

Više detalja možete saznati u kratkom videu ispod:

Dextres rukavica poboljšava trenutne VR rukavice uklanjanjem masivnog egzoskeleta i debelih kabela. Istraživači žele sličan sustav napraviti i za druge dijelove tijela koristeći vodljivu tkaninu. Tehnologija izgleda obećavajuće, osobito za gamere, a što također NASA može koristiti u obuci.

Izvor: https://www.digitaltrends.com/computing/thin-light-vr-gloves-haptic-feedback/amp/