Istraživačka grupa s Chalmers University of Technology u Švedskoj napravila je velike korake prema razvoju posebno oblikovane molekule koja može pohraniti solarnu energiju za kasniju upotrebu. Ti napori predstavljeni su u četiri znanstvena članka ove godine, s najnovijom objavom u visoko rangiranom časopisu Energy & Environmental Science.
.
Prije otprilike godinu dana, isti istraživački tim predstavio je molekulu sposobnu za pohranu solarne energije. Molekula, koja se sastoji od ugljika, vodika i dušika, ima jedinstvenu osobinu da, kada je izložena sunčevoj svjetlosti, transformira se u izomer – molekulu koja se sastoji od istih atoma, ali povezanih na drugačiji način.
 .
Ovaj se izomer može pohraniti za kasniju upotrebu kada je energija potrebna, npr. noću ili zimi. U tekućem je obliku i prilagođen je za korištenje u sustavu solarne energije, koju su istraživači nazvali MOST (Molecular Solar Thermal Energy Storage).
 .
Istraživački tim sada predstavlja napredak u razvoju MOST-a. “Energija u ovom izomeru može se pohraniti do čak 18 godina, a korištenjem izomera, dobivamo povećanje topline daleko veće nego što smo se usudili nadati.”, kaže voditelj istraživačkog tima Kasper Moth-Poulsen iz Nano Materials Chemistry u Chalmersu.
 .
Razvili su i katalizator za kontrolu oslobađanja pohranjene energije. Katalizator djeluje kao filter, stvarajući reakciju koja zagrijava tekućinu. Ako tekućina ima temperaturu od 20°C kada se pumpa kroz filter, ona izlazi na drugu stranu na temperaturi od 83°C. Istovremeno, vraća molekulu u njen izvorni oblik, tako da se može ponovno upotrijebiti u sustavu zagrijavanja.
 .
Napredak je postignut i s tim da energetski sustav MOST sada radi kružno. Prvo, izomeri u tekućem obliku pohranjuju energiju sunčeve svjetlosti u solarni toplinski kolektor na krovu zgrade. Zatim se tekućina čuva na sobnoj temperaturi, što dovodi do minimalnih gubitaka energije. Kad je energija potrebna, može se izvući kroz katalizator tako da se tekućina zagrijava. Predviđeno je da se ta toplina može iskoristiti u, na primjer, kućanskim sustavima grijanja, nakon čega se tekućina može vratiti do krova kako bi ponovno pohranila energiju – sve u potpunosti bez štetnih emisija i bez oštećenja molekula izomera.
 .
“Nedavno smo napravili mnoge ključne napore, a danas imamo energetski sustav bez emisija koji radi cijele godine.”, kaže Kasper Moth-Poulsen.
 .
Solarni termalni kolektor je konkavni reflektor s cijevi u sredini koji prati sunce i radi kao satelitska antena, s tim da usmjerava sunčeve zrake na cijev s tekućinom. Čak je moguće dodati dodatnu cijev s običnom vodom za kombiniranje ovog sustava s uobičajenim grijanjem vode.
 .
Također, Moth-Poulsen smatra da čak i više energije može biti izdvojeno. Nada se da će istraživačka grupa uskoro postići povećanje temperature od najmanje 110°C te da bi ova tehnologija mogla biti u komercijalnoj uporabi u roku od 10 godina.
 .