Inženjeri na Sveučilištu Maryland razvili su način da učine drvo više nego deset puta jačim, stvarajući jeftinu i laganu alternativu većini metala i legura.
 .
Materijali potrebni za izgradnju obično su skupi i mogu zahtijevati rudarske, složene proizvodne procese te puno energije da ih se proizvede. Drvo je jeftina, ekološki prihvatljiva alternativa, ali prirodnom drvu nedostaje snage i žilavosti za širu primjenu strukturnih materijala.
 .
Postojeće metode za povećanje gustoće drva uključuju obradu prirodnog drva s parom, toplinom ili amonijakom prije nego što se sažima kako bi postalo gušće. Ove metode rezultiraju nepotpunim zgušnjavanjem, jer su neke pore unutar drva ostale netaknute. Drvo je komprimirano na oko 40% svoje izvorne debljine i podložno je bubrenju pri visokoj vlažnosti.
 .
Koristeći novu tehniku za zgušnjavanje drva, istraživači na Sveučilištu Maryland su komprimirali drvo na 20% svoje izvorne debljine što je rezultiralo potpunom zgušnjavanjem. Prirodno drvo se najprije kuha u otopini NaOH / Na2S03 što ga čini poroznijim i fleksibilnijim. Drvo je zatim komprimirano okomito na smjer rasta pri temperaturi od 100°C. Postupak uključuje djelomično uklanjanje hemiceluloze i lignina, a celuloza ostaje netaknuta.
 .
Snaga zgusnutog drva je stavljena na ispitivanje pucanjem projektila poput metka u njega. Laminirano zgusnuto drvo zaustavilo je projektil, dok s druge strane prođe ravno kroz prirodno i jednoslojno zgusnuto drvo.
 .
“Materijal je jak kao čelik, ali šest puta lakši”, rekao je Teng Li, suvoditelj istraživačkog tima. “Potrebno je 10 puta više energije za lom nego prirodno drvo. Može se lagano savijati i oblikovati na početku procesa.”
 .
Zgusnuto drvo ima potencijal zamijeniti čelik u automobilima, zrakoplovima, transportnim kontejnerima i zgradama. “Ovaj materijal bi mogao postati konkurencija legurama od čelika, pa čak i titana, toliko je snažan i izdržljiv”, rekao je Liangbing Hu, voditelj istraživačkog tima. “Također je usporediv s ugljičnim vlaknima, ali mnogo jeftiniji.” Tehnologiju će komercijalizirati tvrtka Inventwood.
 .