Novi Zephyr S HAPS (High Altitude Pseudo-Satellite) poletio je iz Arizone 11. srpnja kako bi napravio “najduži let u povijesti”, objavili su u srijedu iz europske zrakoplovne kompanije Airbus. Predali su i zahtjev za potvrdom neprekidnog leta od 26 dana kao novi svjetski rekord.

Zephyr je letjelica bez posade, na solarni pogon, teška 75 kilograma, nudi ono što Airbus opisuje kao “lokalne satelitske usluge”. Leti u stratosferi na prosječnoj nadmorskoj visini od 70.000 stopa i ima raspon krila od 25 metara.

“Ovaj vrlo uspješni let predstavlja novu značajnu prekretnicu u programu Zephyr, dodajući novi stratosferski rekord izdržljivosti leta koji se nadamo da će se vrlo brzo formalizirati”, izjavila je Jana Rosenmann, voditeljica bespilotnih zračnih sustava u Airbusu.

“U idućim ćemo danima provjeriti sve podatke i rezultate te započeti pripremu dodatnih letova predviđenih za drugu polovicu ove godine s našeg novog radnog mjesta – Wyndham zračna luka u Zapadnoj Australiji”, dodala je Rosenmann. U intervjuu ispod, objavljenim prije 2 tjedna možete saznati više detalja o Zephyru:

Izvor: https://www.cnbc.com/2018/08/09/airbus-solar-powered-aircraft-just-flew-for-26-days-straight.html