Elon Musk je na summitu Svjetske vlade u Dubaiju izjavio da univerzalni osnovni dohodak (Universal Basic Income, – ili ekonomska ideja gdje svatko dobiva mjesečni dohodak u jednakom iznosu od vlade da potroši kako žele), je jedno od rijetkih rješenja za naglo povećanje automatizacije i robotike.

Automatizacija će, na globalnoj slici, promijeniti apsolutno sve. Termin kojim se sada opisuje takvo društvo je “ekonomija nakon oskudice” (engl. post-scarcity economy). To znači da u ne-dalekoj budućnosti novac neće biti važan, a svi postojeći ekonomski sustavi će se slomiti.

Tradicionalna gospodarstva postoje u ovom obliku zato što su resursi rijetki. Hrana, na primjer, nije beskonačna. Resursi koji su beskonačni su besplatni. Uglavnom zato što ne postoji praktičan način kako naplatiti nešto što je neograničeno, poput zraka ili sunca.

Ukoliko se uzme u obzir isključivo priljev vozila s autonomnom tehnologijom, opstanak čak 20% svih poslova istovremeno je time doveden u pitanje u SAD-u. Također, mnogi poslovi u servisnoj industriji lako se automatiziraju, a to bi moglo ukloniti desetke milijuna radnih mjesta. Čak i ako se dogodi vrlo postepeno tijekom sljedećih dvadeset ili trideset godina, Musk s pravom primjećuje kako niti jedno gospodarstvo ne može to podnijeti.

Ideja univerzalnog osnovnog dohotka je zapravo politički neutralna – ukoliko je nezaposlenost na 30 ili 40%, onda gospodarstvo, kao što je tradicionalno strukturirano, ne može riješiti taj problem, nego propada. Ako su mnogi ljudi nezaposleni, neće imati dovoljno novca za kupnju bilo čega. To zauzvrat uništava potražnju za dobrima, a onda i puno drugih iznenada postaju nezaposleni. U tom slučaju dolazi do nagle inflacije, novac nema smisla i cijeli sustav koji je do tada oformljen potpuno prestaje funkcionirati.

Ako ne dođe do nepredvidivih promjena, ovo je vjerojatno jedino moguće rješenje – univerzalni osnovni dohodak ostavlja većinu tržišta i korporacija netaknutima, a još uvijek može izaći na kraj sa složenom situacijom koju predstavlja dostupnost beskonačnog automatiziranog rada robota.

Video ispod daje duhovit osvrt na tradiocionalnu ekonomiju i utjecaj automatizacije do sada: