Na današnji dan obilježavamo:

  • obljetnicu rođenja Antony Hewisha, britanskog astrofizičara,
  • obljetnicu rođenja Richard P. Feynmana, američkog teorijskog fizičara,
  • tiskana je prva knjiga.

Obljetnica rođenja: Antony Hewish (11. svibnja 1924.)

Britanski astrofizičar koji je 1974. dobio Nobelovu nagradu za fiziku zbog otkrića pulsara (kozmičkih objekata koji emitiraju izuzetno pravilne impulse radio valova; slika iznad prikazuje pulsar Vela). Hewish je bio prvi koji je dokumentirao i objasnio ovaj fenomen.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Obljetnica rođenja: Richard P. Feynman ( 11. svibnja 1918. – 15. veljače 1988.)

Američki teorijski fizičar za kojeg se vjeruje da je bio najbriljantnija, najutjecajnija i ikonoklastičnja osoba u svom području u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata. U Los Alamosu bio voditelj grupe znanstvenika koja je radila na procjeni koliko će urana biti potrebno za postizanje kritične mase za projekt Manhattan (atomska bomba).

Nakon rata razvio je Feynman Diagrams, jednostavnu notaciju koja opisuje kompleksno ponašanje subatomskih čestica. Godine 1965. bio je jedan od dobitnika Nobelove nagrade za fiziku radi doprinosa u kvantnoj elektrodinamici.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Prva tiskana knjiga

868.g. prva poznata tiskana knjiga bila je Dijamantna sutra, budistički zapis. Izrađen je kao svitak s šest listova teksta ispisanih korištenjem drvenih blokova, te jednim listom koji prikazuje Budu s učenicima (prikazano na slici iznad).

Listovi su 30 cm sa 76 cm i zalijepljeni zajedno. Datum je poznat jer tekst na kraju navodi “tiskano 11. svibnja 868, od strane Wang Chieh, za besplatnu opću distribuciju” te da je posvećena njegovim roditeljima. Ovaj zapis je jedan od oko 1 130 skupova rukopisa koji su pronađeni tisuću godina kasnije, zazidani u jednoj od Pećina Tisuću Buddha u Turkestanu, a sada je pohranjena u Britanskoj knjižnici.