Tvrtka u Novom Zelandu koja se nalazila iza istaknutog probnog razdoblja četverodnevnog radnog tjedna proglasila ga je uspjehom i usvojit će novi plan punog radnog vremena.

Gotovo 250 zaposlenika u Perpetual Guardian, tvrtki koja upravlja oporukama i planiranjem nekretnina, tijekom ožujka i travnja ove godine provodili su četverodnevni radni tjedan, radeći četiri dana 8 sati, ali s tim da i dalje primaju plaću kao da rade pet dana.

Osnivač Perpetual Guardiana Andrew Barnes izjavio je kako je osoblje moglo odlučiti za četverodnevni tjedan, a odvjetnici su konzultirani kako bi osigurali da novi sustav bude u skladu sa zakonom i uvjetima Novog Zelanda. Zaposlenicima koji su se odlučili ne uključiti u četverodnevni tjedan, i dalje su ponuđene fleksibilne opcije kao što su raniji početak ili završetak posla kako bi se izbjegla prometna gužva.

Barnes je poduzeo ovaj pokus nakon što je uočio pod kolikim je pritiskom njegovo osoblje u vezi upravljanja svojim osobnim i profesionalnim životima. Pitao se da li davanjem dodatnog dana za upravljanje svojim kućnim životima će učiniti da je osoblje više fokusirano i produktivno u uredu – a podaci i anegdotalni dokazi pokazali su njegovu teoriju kao nedvosmislen uspjeh.

“U našoj tvrtki dobivamo veću produktivnost … nema loše strane za nas”, rekao je. Ministar za odnose na radnim mjestima na Novom Zelandu, Iain Lees-Galloway, opisao je rezultate četverodnevnog radnog tjedna kao “vrlo zanimljive” te rekao kako želi raditi s tvrtkama istražujući nove modele modernog ureda.

Podatke su prikupila dvojica novozelandskih akademika prije i nakon probnog razdoblja. U studenom prošle godine nešto više od polovice zaposlenika (54%) smatralo je da može uskladiti svoje radne i kućne obveze, a nakon probnog razdoblja taj je broj skočio na 78%.

Stres osoblja smanjen je za sedam postotnih bodova, dok su se stimulacija, predanost i osjećaj osnaživanja na poslu znatno poboljšali, a ukupni porast zadovoljstva životom porastao je za pet postotnih bodova.

Više informacija: https://www.theguardian.com/world/2018/oct/02/no-downside-new-zealand-firm-adopts-four-day-week-after-successful-trial