Portugalski obnovljivi izvori energije premašili su ukupnu potražnju prema električnoj mreži tijekom ožujka, otkrilo je novo izvješće, postavljajući standard koji se očekuje da postane norma za ostale europske zemlje.
 .
Prema portugalskom operatoru električne mreže REN, proizvodnja iz obnovljivih izvora energije tijekom prošlog mjeseca dosegla je 4.812 GWh, nadmašivši ukupne nacionalne potrebe za električnom energijom za ožujak, a koje su iznosile 4.647 GWh. U to vrijeme, portugalske hidroelektrane snabdijevale su 55% mjesečne potrošnje, a vjetroelektrane 42%.
  .
Postignuća dolaze gotovo godinu dana nakon što su hidro, vjetroelektrane i solarna energija omogućile Portugalu 100% obnovljive električne energije 107 sati u komadu. U ožujku prošle godine, međutim, prosječna potrošnja iz obnovljivih izvora energije iznosila je 62%.
.
Novi rekord podudara se s odlukom portugalske vlade prošlog utorka da suspendira godišnje subvencije od oko 20 milijuna eura – od kojih većina odlazi u postrojenja fosilnih goriva u stand-by modu.
 .
Ovi podaci, osim što ukazuju na povijesnu prekretnicu u portugalskom elektroenergetskom sektoru, pokazuju da su obnovljivi izvori energije siguran i održiv način s kojim se u potpunosti mogu ispuniti zahtjevi za električnom energijom zemlje.
 .
Trud je također pohvalio europski zastupnik Claude Turmes, koji je naveo primjer Portugala kao dokaz da bi EU trebala podupirati cilj dobivanja energije iz obnovljivih izvora za više od 27% do 2030.g.
 .
Izvješća Euractive, Europski parlament, Komisija i države članice trenutačno pregovaraju o ažuriranju pravila Unije: europski zastupnici traže cilj od 35% za obnovljive izvore.
 .