Znanstvenici s University of Malaya, Kuala Lumpur, Malezija su dizajnirali sustav koji kombinira solarnu energiju (solarne ploče su instalirane na transparentnom krovu, što ujedno eliminira potrebu korištenja umjetnog svjetla) i energiju vjetra (na sljemenu krova je postavljena struktura koja usmjerava vjetar prema turbinama ispod nje, a turbine generiraju električnu energiju kako se okreću).

Struktura na sljemenu krova ima ugrađene otvore za provjetravanje, koji povećavaju protok zraka unutar objekta te poboljšavaju prirodnu ventilaciju. Ugrađen je i sustav za skupljanje kišnice, koji je povezan s automatiziranim sustavom za čišćenje i hlađenje, a također pere solarne ćelije ugrađene u kosi krov, kako bi bile učinkovite.

Znanstvenici procjenjuju da je krov može uštedjeti 1 840 kWh godišnje zbog ugrađenih krovnih prozora. Također generira više od 21 200 kWh energije godišnje, što znači da bi ovakav model mogao opskrbljivati oko šest ljudi. Zatim, sustav za skupljanje kišnice bi mogao prikupiti gotovo 525 kubičnih metara vode, a ventilacija sustava bi mogla izmijeniti 217 milijuna kubičnih metara zraka, te smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za nevjerovatnih 17 768 kilograma.

„Eko-krov“ se može postaviti u ruralnim i urbanim sredinama, a njegova korisnost je određena njegovim položajem: veća je korisnost ako je postavljen pod optimalnim kutem prema smjeru vjetra i Sunca, te naravno u okolini s dovoljno padalina tijekom cijele godine.

Model ovog inovativnog sustava i više informacija o vijesti možete saznati na ovom linku: