Kako bi upozorili vozače da je automobil skrenuo s prometne trake u blizini naselja Jelsum, bile su instalirane glazbene trake koje su svirale lokalnu himnu kad bi se gume kretale po njima. Lokalni su se dužnosnici nadali da će trake potaknuti vozače da se pridržavaju ograničenja brzine. Projekt je koštao 80.000 eura.

Kratki video ispod prikazuje kako je to zvučalo:

Sietske Poepjes, zamjenica guvernera Frieslanda izjavila je: “U osnovi, to je vinil na cesti. Poput utora na gramofonskoj ploči, s doslovnim žljebovima na cesti. No, velik dio vozača je počeo namjerno izlaziti izvan svoje trake kako bi se himna započela, a mještani su se počeli žaliti da se ne može spavati od buke.”

U manje od dva dana nakon što su trake postavljene, dužnosnici su ih uklonili preko noći.

U nastojanju da se poboljša sigurnost, Danska, Japan, Južna Koreja i Sjedinjene Države također imaju glazbene ceste. U Lancasteru, Kalifornija, na dugoj pustinjskoj autocesti je trebala svirati Uvertira William Tella iz Rossinijeve opere. Utori na cesti, međutim, nisu bili postavljeni na pravoj udaljenosti jedan od drugog, izobličavajući zvuk. U kratkom videu ispod možete čuti kako to zvuči i saznati detaljnije objašnjenje:

Izvor: nytimes.com