Tim sa sveučilišta MIT objavio je kako brzo i jeftino smanjiti predmete na mikro- pa čak i nanoskopsku razinu. Proces je nazvan ‘proizvodnja implozije’, a sve počinje s poliakrilatom – superupijajućim polimerom koji se tipično nalazi u pelenama.

Prema znanstvenom radu MIT tima, objavljenim prošli tjedan u časopisu Science, prvi korak u procesu proizvodnje implozije je dodavanje tekuće otopine na komad poliakrilata, uzrokujući da ona nabubri.
Zatim, tim je koristio lasere da vežu molekule fluorescina na poliakrilatu, na uzorku po izboru. Te su molekule djelovale kao sidrene točke za sve materijale koje su istraživači željeli smanjiti na nanoskopsku razinu.

“Laserom spojite sidra gdje želite, a kasnije možete dodati materijale koje želite na ta sidra”, rekao je istraživač Edward Boyden u objavi MIT-a. “Materijali mogu biti npr. kvantna točka, može biti dio DNA, može biti nanočestica zlata”.

Istraživači su tada dehidrirali poliakrilatni skelar pomoću kiseline. To je uzrokovalo da se materijal pričvršćen za poliakrilatu skupi čak i na tisućinu svoje izvorne veličine.

Možda je najuzbudljiviji aspekt proizvodnje implozije njegova dostupnost – prema objavi MIT-a mnogi laboratoriji za biologiju i materijale već posjeduju potrebnu opremu za početak smanjivanja objekata na nanoskopsku razinu.

Što se tiče onoga što bi sve istraživači mogli smanjiti, MIT tim već istražuje potencijalne koristi za proizvodnju implozije, uključujući i na području optike i robotike. No u konačnici, ne vide granicu mogućih aplikacija ove tehnike.

“Postoje brojne vrste stvari koje možete učiniti s ovim”, rekao je Boyden. “Demokratiziranje nanoproizvodnje bi moglo otvoriti polja koja još ne možemo zamisliti”.

Izvor: Futurism.com