Pozdrav svima!

Kako je razvoj baterijske tehnologije nužan tehnološki skok koji društvo mora napraviti, ukoliko se želi transformirati u moderno energetski učinkovito društvo, pogonjeno poglavito s OIE, smatramo da je jako bitno pratiti njihov tehnološki doseg.

Naime, kako bi se iskoristio puni potencijal OIE i kako bi se postojeća energetska mreža transformirala u modernu energetsku auto cestu, baterije su nužan element koji treba razviti i ugraditi.

Puni potencijal takvih sustava dokazan je na primjeru u Australiji. Australija je ogromna zemlja s velikom distributivnom mrežom, ima velikih problema s iskorištavanjem OIE, neprekinutom opskrbom te shodno tome i cijenama električne energije. Na jednom primjeru Tesla je pokazao da se ugradnjom dovoljnog kapaciteta baterija mreža može ne samo stabilizirati, već i da je takvo rješenje financijski isplativo. Naime, investicija je bila oko 60 milijuna dolara, a samo u prvoj godini baterijski sustav je zaradilo na energetskoj burzi oko 40 milijuna dolara.

Istina je da je ovo ekstreman primjer, gdje je baterijski sustav iskoristio velike fluktuacije u cijeni na energetskoj burzi, kako bi bio profitabilan te da to nije slučaj i u Hrvatskoj, gdje ovakav sustav ne bi imao takvu isplativost. No činjenično ovaj primjer jasno prikazuje sposobnost ovakvog sustava da stabilizira mrežu, prihvati viškove proizvedene iz OIE i osigura neprekinutost opskrbe. Mislim da se svi možemo složiti kako je takva energetska mreža za red veličina bolja od tradicionalne energetske mreže.

Stoga, nastavljamo o Teslinim baterijama. Predstavljamo Vam 2 videa koji na jako lijep način odgovaraju na 3 pitanja:

1. da li se baterije moraju mijenjati nakon 3-5- godina?
2. da li će domet vozila nakon 50 godina pasti na 75 km ?
3. da li je proces proizvodnje baterija gori po okoliš od korištenja vozila na fosilna goriva?

Drugi dio: