International Business District (IBD) u Songdu, Južna Koreja, je investicija od 35 milijardi dolara, a stambene zgrade i poslovni prostori udaljeni su najviše 12 minuta vožnje biciklom, autobusom ili podzemnom željeznicom. Umjesto cestovnog prometa predviđa se masovni transport, kako bi se uklonila potreba za automobilima, izjavio je Stan Gale, predsjednik Gale International, odgovornih za razvoj IBD-a.

Oko 40% područja je rezervirano za zelene površine, što potiče stanovnike na hodanje. Također, nema kamiona za smeće. Umjesto toga, pneumatski sustav prenosi otpad iz stambenih zgrada do središnjeg mjesta za sortiranje u nekoliko sekundi. Tamo se pretvara u energiju ili se reciklira.

IBD ima više od 100 zgrada koje su certificirane koristeći LEED sustav (jedan od međunarodno priznatih certifikata za zelenu gradnju), te planira reciklirati 40% korištene vode. Songdo proizvodi trećinu manje stakleničkih plinova u usporedbi s drugim gradom iste veličine.

Projekt je započeo 2002.g., područje trenutno mjeri 60 milijuna četvornih stopa. Kada se dovrši do 2020.g., područje će obuhvatiti 100 milijuna četvornih stopa. IBD je dio većeg projekta, nazvan Incheon Free Economic Zone, a koji predvodi južnokorejska vlada.

Više detalja možete saznati u videu ispod:

Izvor: http://uk.businessinsider.com/songdo-south-korea-design-2017-11