U regiji na samom sjeveru Indije, Ladakh, život ovisi o snijegu, a pustinjska regija na visokoj nadmorskoj visini godišnje prima samo 50 mm kiše. Poljoprivreda se oslanja uglavnom na vodu koja dolazi od snijega i glacijalnog otapanja, ali s većim temperaturama i promjenjivim vremenskim obrascima, većina sela na tom području suočena je s ozbiljnim nedostatkom vode. Od 1980.g. prosječna temperatura je povećana za više od dva stupnja, s velikim utjecajem na lokalnu okolinu. Ledeni dio Ladakha izgubljen je, što znači da su ledenjaci mnogo manji a na nekim su područjima čak potpuno nestali.

Sonam Wangchuck pomaže lokalnim poljoprivrednicima prilagoditi se promjenjivoj klimi kroz koncept ledene stupe. Ovaj koncept temelji se na jednostavnoj ideji – usmjeravanjem glacijalnog otapanja ili vode koja putuje nizvodno kroz cijev usmjernu na mjesto u blizini. Ta se voda zatim kanalizira okomito, zamrzava i oblikuje konusne strukture pri temperaturi koja dostiže minus 20 stupnjeva Celzija.

Ovaj kratki dokumentarac prikazuje izgradnju ledene stupe i istražuje kako ovo inovativno rješenje pomaže lokalnoj zajednici.

Trajanje: 11:52 minute