Zrakoplov opremljen laserskim skenerima će do 2020.g. mapirati svih 130.000 četvornih kilometara Engleske u 3D, uključujući rijeke, polja i nacionalne parkove, prema priopćenju Agencije za zaštitu okoliša. Novi podaci bit će kvalitetniji nego prijašnji, a cijela ta zemlja će biti mapirana na rezoluciji od jednog metra pomoću najsuvremenije laserske tehnologije kako bi se što jasnije otkrio teren.

“Lidar” (skraćenica za: light detection and ranging) tehnologija, koja mjeri udaljenost između aviona i tla kako bi se stvorila slika terena, može se koristiti za otkrivanje nagle promjene krajobraza koje bi mogle ukazivati na nezakonite radnje. U 2014.g., osam osoba u Cornwallu novčano je kažnjeno zbog odlaganja tisuća tona otpada a što je otkriveno upravo korištenjem podataka „lidar-a“, priopćila je Agencija.

Prikupljeni podaci koristit će se i za razumijevanje rizika od poplava te planiranje zaštite od poplava. Podaci će biti dostupni javnosti, a mogli bi biti posebno korisni urbanim planerima i arheolozima (za otkrivanje izgubljenih rimskih cesta u sjevernoj Engleskoj). Također, druge državne agencije će  koristiti podatke za npr. procjenu staništa divljih životinja te o najgornjem pokrovu stabala.

Izvor: http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/england-mapped-lasers-flooding-waste-dumps-a8134156.html