Istraživači su analizirali ukupni trošak vlasništva raznih automobila tijekom četiri godine, uključujući kupovnu cijenu i amortizaciju, gorivo, osiguranje, oporezivanje i održavanje te utvrdili da su čisti električni automobili najjeftinija opcija na svim tržištima koja su ispitivali: u Velikoj Britaniji, SAD-u i Japanu. Studiju su proveli James Tate i Kate Palmer sa Sveučilišta u Leedsu, UK, a istraživanje je objavljeno u časopisu Applied Energy.

Niži troškovi su ključni čimbenik u brzom porastu prodaje električnih automobila, smatraju istraživači. Trenutno je trošak nizak djelomično zbog državne potpore, ali se očekuje da električni automobili za nekoliko godina postanu najjeftinija opcija i bez subvencija. Točnije, procjenjuju da će električni automobil kao što je Nissan Leaf imati istu cijenu bez subvencija kao benzinski automobil do 2025.g. Prema analizi Renaulta, očekuje se da će se to dogoditi već početkom 2020.g.

Čisti električni automobili imaju mnogo niže troškove goriva – električna energija je jeftinija od benzina ili dizela – i troškove održavanja, budući da su motori jednostavniji i pomažu kočenju automobila, štedi se na kočionim pločicama. U Velikoj Britaniji, godišnji trošak bio je oko 10% niži za električna nego za benzinska ili dizelska vozila u 2015.g. Također, u Velikoj Britaniji je otrovni zrak na nezakonito visokoj razini u većini urbanih područja, te je prodaja dizelskih vozila pala za 30% u posljednjih godinu dana, dok je prodaja električnih automobila porasla za 37%. Ministar prometa Jesse Norman izjavio je: “Velika Britanija sada ima više od 11.500 javno dostupnih mjesta za punjenje električnih vozila, uključujući preko 900 brzih mjesta. Ovo je jedna od najvećih mreža za brzo punjenje električnih vozila u Europi. ”

Najprodavanija električna vozila u Velikoj Britaniji:

  1. Nissan Leaf – prodano 22.250; cijena započinje s 21.500 £ – nakon državne potpore od 4.500 £
  2. BMW i3 – prodano 8.800; cijena započinje s 28,840 £,
  3. Tesla Model S – prodano 6.283; cijena započinje s 65.000 £,
  4. Renault Zoe – prodano 6,227; cijena započinje s 14.250 funti,
  5. kombinirano vozilo Nissan e-NV200 – prodano 2.742; cijena nešto više od 20.000 funti.

Izvor: https://www.theguardian.com/environment/2017/dec/01/electric-cars-already-cheaper-to-own-and-run-than-petrol-or-diesel-study