Sve zemlje članice EU, osim Hrvatske, Cipra, Rumunjske i Grčke, obvezale su se formirati “europski pristup” umjetnoj inteligenciji, u pokušaju da se natječu s američkim i azijskim tržištem.

Ministri su jučer (10. travnja) potpisali deklaraciju kako će razmotriti stavljanje sredstava javnog istraživanja u AI, ali nije spomenuta količina posvećenih novih investicija. Ulaganje EU u AI zaostaje za SAD-om i Kinom, a nova inicijativa Unije još uvijek može biti otežana konkurencijom između država članica ili njihovim različitim pozicijama u regulaciji.

Jedan dužnosnik Komisije izjavio je kako su četiri zemlje EU koje nisu potpisale nisu bile protivne inicijativi, ali još uvijek trebaju formalno odobrenje prije potpisivanja.

Digitalna povjerenica EU Mariya Gabriel objavit će 25. travnja strateški dokument o AI-u koji će navesti pravne probleme koje će ova tehnologija vjerojatno stvoriti, a također će se baviti strahom da će roboti preuzeti poslove. Dokument neće predložiti obvezujuće zakonske propise usmjerene na AI, ali nije isključena naknadna regulacija.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je najnoviji čelnik koji se usredotočio na AI tehnologiju kada je prošli mjesec objavio plan podrške u iznosu od 1,5 milijardi eura javnih sredstava u istraživanje AI tijekom naredne četiri godine. Macron se također susreo nedavno s velikim tehnološkim tvrtkama kako bi privukao poslove i privatna ulaganja u Francusku. Facebook već vodi istraživački laboratorij o AI u Parizu.

U koalicijskom sporazumu iz veljače, njemačka nova vlada počela je osnovati vlastitu istraživačku jedinicu te zajednički AI centar s Francuskom.

Izvor: Euractive.com