Drveni neboderi su ambiciozno i inovativno rješenje problema urbanizacije. Ne samo da su brži za gradnju, već imaju manju ugljičnu stopu nego građevine od betona i čelika. Obično drvo nije čvrsto poput čelika ili betona i nije dovoljno jako za visoku gradnju. No inženjeri su našli rješenje koje se zove križno lamelirano drvo (engl. cross-laminated timber, skraćeno CLT). CLT je lagan i usporediv u čvrstoći s betonom i čelikom.

Londonski arhitekti tvrtke Waugh Thistleton već projektiraju zgrade s ovom novom vrstom drveta te su dizajnirali prvi britanski drveni visoki stambeni blok i nedavno dovršili najveću drvenu građevinu na svijetu. U Skandinaviji, Srednjoj Europi i Sjevernoj Americi također se grade ambiciozne drvene visokogradnje korištenjem CLT-a.

Još uvijek nitko nije koristio CLT za izgradnju preko 55 metara, no istraživački centar Michaela Ramagea u Cambridgeu predložio je koncept tornja od 300 metara, koji bi mogao biti izgrađen na vrhu jedne od londonskih najslikovitijih betonskih struktura – Barbican (prikazano na slici iznad).

Trošak gradnje drvenih nebodera je u velikoj mjeri nepoznat, a gradske stanovnike treba uvjeriti da CLT ne gori poput običnog drva, nego upravo suprotno, sigurnija je opcija u slučaju požara od čelika (kao što video ispod demonstrira). Kao atraktivan, prirodni materijal, drvo je već popularno za upotrebu u niskogradnji. Ako planeri odobre, može se podići na nove visine.

Trajanje: 6 minuta