Tim na Sveučilištu u Manchesteru razvio je robota dovoljno malenog da djeluje na molekularnoj razini. Robot se sastoji od 150 atoma, uključujući ugljik, vodik, kisik, dušik. Ovo je prvi robot koji ima ruku kojom može manipulirati pojedinačnim molekulama, a iako mali, ovi strojevi imaju nevjerojatne sposobnosti, kao da rade u malim, molekularnim tvornicama.

Profesor David Leigh,  voditelj studije je rekao: “Naš je robot doslovno izgrađen od atoma, kao što možete izgraditi vrlo jednostavan robot iz Lego kockica. Robot tada reagira na niz jednostavnih naredbi koje su uprogramirane kemijskim inputima.“ Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu Nature.

Dok je većina nanobota izuzetno složena za izgradnju, ovdje se radi o jednostavnim, dobro razumljivim kemijskim procesima. Prof. Leigh je pojasnio: “Ovo je znanost o tome kako atomi i molekule reagiraju jedni s drugima i kako su veće molekule konstruirane od manjih. To je ista vrsta procesa koji znanstvenici koriste za izradu lijekova i plastike iz jednostavnih kemijskih građevnih blokova. Takav robot bi mogao pomoći u poboljšanju procesa otkrivanja novih lijekova. Također, korištenje takvih robota moglo bi poboljšati kvalitetu proizvoda i može povećati brzinu minijaturizacije. Sve lakše ćemo moći napraviti manje, jednostavnije uređaje.“

Zanimljivu animaciju kako prirodni „nanoboti“ već djeluju unutar ljudskog tijela pogledajte ispod:

Izvor: www.bigthink.com/philip-perry/the-worlds-1st-molecular-robot-has-been-created-by-uk-scientists