Mrežna revolucija vođena korisnicima (engl. ‘Customer-Led Network Revolution’, skraćeno CLNR) je jedan od najvećih britanskih projekata s pametnim mrežama. Projekt CLNR razmatra kako upravljati i proizvesti energiju kako bismo unaprijedili postojeću mrežu da može podržati energetske potrebe u budućnosti.

Pokus uključuje 14 000 domova i tvrtki te će pomoći razumjeti utjecaj širokog prihvaćanja tehnologija s niskom razinom ugljika, poput EV i solarnih panela, na elektroenergetske mreže. Rezultati pokusa će pomoći osigurati da se elektroenergetske mreže mogu nositi s budućom potražnjom te tako korisnicima omogućiti veću fleksibilnost prilikom korištenja i generiranja energije, a istodobno omogućavanje bržeg i priuštivog prihvaćanja tih tehnologija u budućnosti. Rezultati CLNR-a bit će bitan dio pomoći vladi da dostigne cilj smanjenja emisije ugljičnog dioksida u Britaniji za 80% prije 2050.g.

Phil Taylor je inženjer na Sveučilištu Durham i jedan od četiri ključna partnera koji vode CLNR, te koji detaljnije predstavlja projekt u kratkom videu ispod.

Trajanje: 7 minuta