Tim meksičkih arhitekata osmislio je 56-katnu obrnutu piramidu od stakla i čelika koja bi bila izgrađena u središtu najstarijeg centra u glavnom gradu Meksika. Ova građevina bi bila prvi svjetski ‘zemljoder’ (engl. earthscraper) – izgrađena do 300 metara pod zemljom, s uredima, trgovinama i životnim prostorom za 100 000 ljudi. Projekt bi koštao oko 800 milijuna dolara za realizaciju.

„Postoji vrlo malo prostora gdje se još može graditi u gradu Meksiku, a zakon kaže da ne može ići iznad osam katova, tako da je samo preostalo graditi prema dolje”, objašnjava Esteban Suarez, suosnivač BNKR Arquitectura, tvrtke iza prijedloga. “To bi bio praktičan način očuvanja okoliša, a istovremeno stvorio potreban novi prostor za trgovine i stanovanje”, dodao je.

Prvih 10 katova bi sadržavalo muzej posvećen povijesti grada i njegovim artefaktima, sljedećih 10 katova namijenjeni su maloprodajnim trgovinama i stambenom zbrinjavanju, a preostali katovi su namijenjeni poslovnom uredskom prostoru, kaže Suarez.

Više detalja možete pogledati u kratkom videu ispod.

Trajanje: 2 minute