Planirano je da vlakovi u Nizozemskoj se napajaju isključivo obnovljivim izvorima energije do 2018.g. Međutim, čini se da su nizozemski dužnosnici uspjeli postići taj cilj cijelu godinu ranije. Od prvog siječnja ove godine, svi vlakovi javnog prijevoza pokreću se iz obnovljivih izvora energije, to jest vjetroelektranama.

Ova zemlja, popularna po vjetrenjačama, vodi u razvoju energije vjetra; trenutno ima ukupno 2 200 vjetroturbina, koje stvaraju dovoljno snage za održavanje oko 2,4 milijuna kućanstava. Samo vlakovi troše oko 1,2 milijarde kWh električne energije godišnje.

Druge zemlje također rade na povećanju proizvodnje obnovljivih izvora energije. U kolovozu, Škotska je izvijestila da su njihove vjetroelektrane u mogućnosti proizvesti 106 posto ukupnih energetskih potreba zemlje, a istovremeno ulažu i u generiranje energije pomoću plimnih voda.

Sjedinjene Američke Države također idu prema sve većoj proizvodnji energije vjetra. Prema Američkom udruženju za energiju vjetra (AWEA), u SAD-u je u pogonu više od 48 800 turbina, što je omogućilo ukupni instalirani kapacitet vjetroturbina od 73 992 MW u 2015.g. Iako je ovo daleko veći broj turbina nego što je instalirano u mnogim drugim zemljama, potražnja za energijom ovako velike nacije znatno je veća.

Usred smo revolucije čiste energije, a neke studije čak sugeriraju da bi zemlje velike kao SAD mogle biti potpuno napajane obnovljivom energijom do 2050.g.

Više o vijesti možete pročitati na ovom linku: http://www.businessinsider.com/wind-power-trains-in-netherlands-2017-6?IR=T