Na današnji dan obilježavamo:

  • obljetnicu rođenja Carl Gustaf Patrik de Lavala, švedskog znanstvenika, inženjera i izumitelja;
  • obljetnicu smrti Paul-Louis-Toussaint Héroulta, francuskog metalurga i kemičara;
  • laserska zraka prvi put odbijena od Mjeseca.

Obljetnica rođenja: Carl Gustaf Patrik de Laval (9. svibnja 1845. – 2. veljače 1913.)

Švedski znanstvenik, inženjer i izumitelj; pionir u razvoju turbina s velikom brzinom okretaja. 1889.g. podnio je zahtjev za turbinu kojoj mlaz pare pada na set elisa oko oboda kotača.

Dao je doprinos na poljima električne rasvjete, elektrometalurgije i aerodinamike. Tijekom svog života imao je 92 patenta i osnovao 37 tvrtki.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Obljetnica smrti: Paul-Louis-Toussaint Héroult (10 Apr 1863. – 9. svibnja 1914.)

Francuski metalurgi i kemičar, izumio je elektrolučnu peć, široko korištenu za izradu čelika te, neovisno o istovremenom radu Charlesa M. Halla u Sjedinjenim Američkim Državama, razvio je elektrolitički postupak za pripremu aluminija. Ovaj je proces prvi put omogućio dostupnost aluminijuma s niskom cijenom, osiguravajući široku primjenu ovog metala i njegovih legura.

Godine 1906.g. sagradio je leteći stroj “phaneroptere”, preteču helikoptera.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Laserska zraka odbijena od Mjeseca

1962.g. znanstvenici MIT-a uspješno su odbili lasersku zraku od Mjeseca, kako bi izmjerili udaljenost između Zemlje i Mjeseca.

Laseri na Zemlji usmjereni su na retroreflektore postavljene na Mjesecu tijekom dvije misije Lunokhod. Veća preciznost u mjerenju postignuta je nakon instalacije retroreflektorskog polja, koju je postavila posada Apollo 11 (21. srpnja 1969.g.).

Neki od nalaza dugogodišnjeg eksperimenta sa laserskim mjerenjem udaljenosti su da se Mjesec spiralno udaljava od Zemlje brzinom od 3,8 cm godišnje, stopa koju znanstvenici opisuju kao neobično visoku.

Video ispod objašnjava, između ostalog, zašto se Mjesec udaljava: