Na današnji dan obilježavamo:

  • obljetnicu rođenja Robert Henry Dickea, američkog fizičara,
  • obljetnicu smrti Reinmuth Karla, njemačkog astronoma,
  • cepelin Hindenburg je izgorio.

Obljetnica rođenja: Robert Henry Dicke (6. svibnja 1916. – 4. ožujka 1997.)

Američki fizičar, bavio se, između ostalog, mikrovalnom fizikom i kozmologijom. Kao nadahnuti teoretičar i uspješni eksperimentalist, primjenjivao je skrupulozno kontrolirane eksperimentalne metode na pitanja koja su mu bila od interesa. Napravio je niz značajnih doprinosa u radarskoj tehnologiji i na polju atomske fizike.

Njegova vizualizacija oscilirajućeg svemira potaknula je otkrivanje kozmičke mikrovalne pozadine, najizravnijeg dokaza da se naš svemir stvarno proširio iz gustog, vrlo zbijenog stanja. Ključni instrument u mjerenjima Velikog praska je mikrovalni radiometar koji je upravo on izumio. Njegovi patenti kreću se od sušilica za odjeću do lasera.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Obljetnica smrti: Reinmuth Karl (4. travnja 1892. – 6. svibnja 1979.)

Njemački astronom, najpoznatiji lovac na asteroide prije automatiziranih tehnika pretraživanja. Njegova otkrića (1914-1957) od čak 389 takvih manjih planeta uključuju neke od prvih koji su pronađeni izvan asteroidnog pojasa Sunčevog sustava.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Hindenburg

1937.g. u 19:25 cepelin Hindenburg zapalio se prilikom slijetanja u gradu Lakehurst, New Jersey. Slijetanje je započelo očekivano, ali je odjednom izbio požar kod krme cepelina i vatra se brzo proširila zbog hidrogena kojim je balon bio napunjen. U samo 32 sekunde cepelin je izgorio i srušio se na zemlju. 36 osoba je smrtno stradalo, a uzrok nesreće je ostao do danas nepoznat.