Na današnji dan obilježavamo:

  • obljetnicu rođenja John William Drapera, englesko-američkog kemičara,
  • obljetnicu  smrti Theodore Maimana, američkog fizičara,
  • prvi američki svemirski let.

Obljetnica rođenja: John William Draper (5. svibnja 1811. – 4. siječnja 1882.)

Englesko-američki kemičar. Prepoznao je da svjetlo inicira kemijske reakcije kako molekule apsorbiraju svjetlosnu energiju. Ustanovio je Draperovu točku – približna temperatura iznad koje gotovo svi kruti materijali zrače vidljivu svjetlost (iznosi 525˚C). Interes za spektroskopiju i fotografiju primijenio je na astronomsku fotografiju te je napravio prvu astronomsku fotografiju Mjeseca (1840.g.). Njegove fotografije uključuju najstarije fotografske portrete koje su ostale sačuvane do danas (1840.g.), te je bio jedan od prvih koji se bavio mikrofotografijom.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Obljetnica smrti: Theodore Maiman (11. srpnja 1927. – 5. svibnja 2007.)

Američki fizičar; razvio, demonstrirao i patentirao prvi funkcionalni laser tijekom 1960-ih godina.

Laser (skraćenica od:  Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) je uređaj koji proizvodi monokromatski koherentnu svjetlost (svjetlost u kojoj su sve zrake na istoj valnoj duljini i fazi). Laseri već imaju široku primijenu, koriste se pri operaciji oka, u stomatologiji, pronalaženju dometa, proizvodnji, čak i mjerenju udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Prvi američki svemirski let

1961.g. prvi američki astronaut u svemiru, Alan Bartlett Shepherd Jr. napravio je 15-minutni sub-orbitalni let koji je dosegao nadmorsku visinu od 115 milja. Kapsula Freedom 7 je lansirana iz Cape Canaveral, Florida.

Iako je Shepard postao prvi Amerikanac u svemiru, prvi čovjek koji je napravio  svemirski let je bio Jurij Gagarin, ruski kozmonaut, koji je lansiran u orbitu manje od mjesec dana ranije, 12. travnja 1961.g. (više: 12. travnja – Let Jurija Gagarina, prvog kozmonauta)