Na današnji dan obilježavamo:

  • obljetnicu rođenja John Douglasa,
  • Halleyjev komet se najviše približio Zemlji tijekom svoje zadnje rotacije,
  • održano je prvo predavanje na temu električne energije.

Obljetnica rođenja: John Douglas (11. travnja 1830. – 23. svibnja 1911.)

Engleski arhitekt, dizajnirao je više od 500 zgrada u Cheshire, North Walesu i sjeverozapadnoj Engleskoj. Douglasovi radovi uključuju nove crkve, rekonstrukciju i restauraciju postojećih crkvi, crkvenog namještaja, nove kuće, preinake postojećih kuća i raznih drugih objekata, uključujući trgovine, banke, urede, škole, memorijalne centre i javne zgrade. Njegov arhitektonski stil je eklektičan.

________________________________________

Halleyjev komet se najviše približio Zemlji tijekom zadnje rotacije

Na današnji dan 1986.g. Halleyjev komet se najviše približio Zemlji tijekom zadnje rotacije, na 63 milijuna kilometara (39 milijuna milja). Mnogi promatrači su bili razočarani jer je poznati komet bio jedva vidljiv golim okom, za razliku od npr. 1066., kada je komet bio toliko sjajan da je prestravio milijune Europljana.
S obzirom da ima 76-godišnju orbitu, komet Halley će opet posjetiti Zemlju tijekom 2061.g. Koliko je poznato, ovaj komet se najviše približio Zemlji (na 3 milijuna milja) 10. travnja 837.g.

________________________________________

Održano prvo predavanje na temu električne energije

Ebenezer Kinnersley je 1751.g. oglasio u Pennsylvania Gazette da će održati predavanje na temu „Novootkrivena električna vatra”. Njegova predavanja su bila prva takve vrste u Americi i u Europi.