Na današnji dan:

  • prikazan je prvi 3D film (uz to je još bio njemi, crno-bijeli film)
  • patentirana je prva „suha” ćelija.

Prikazan prvi 3D film

Godine 1953. prvi 3D film proizveden i izdan od strane velike tvrtke, Čovjek u mraku, prikazan je u kazalištu Globe u New Yorku, s Edmond O’Brienom u glavnoj ulozi. Sljedeći 3D igrani film, The House of Wax, je bio prvi u boji i prikazan samo dva dana kasnije, u kazalištu Paramount u New Yorku.
Ideja, međutim nije bila nova. Prvi 3D dugometražni film, Moć ljubavi, je izašao u SAD-u 1922.g., a koristi poznatu metodu s naočalama s jednom crvenom i jednom zelenom lećom kako bi publika mogla proizvesti iluziju dubine.
Prvi 3D govorni film u boji je ruska produkcija Robinsona Crusoea, a prikazan je u Moskvi u veljači 1947. godine.

____________________________

Patentirana prva „suha” ćelija

Godine 1886. njemačkom znanstveniku, dr. Carl Gassneru, izdan je patent (br. 37,758) za prvu „suhu” ćeliju koja koristi cink kao primarni sastojak. Kemikalije ćelije su smještene u zatvorenom spremniku obloženim cinkom. Gassnerova baterija je poput ugljik-cinkove baterije s općom namjenom na današnjem tržištu.
U Americi je 1896.g., Nation Carbide Company, kasnije Union Carbide and Eveready, proizveo prve baterije sa suhom ćelijom namijenjene za široku potrošnju. Dvije godine kasnije, tvrtka je proizvela prvu D ćeliju. U kombinaciji s izumom žarulje sa žarnom niti, prijenosno električno svjetlo postalo je uobičajeno.