Na današnji dan obilježavamo:

  • obljetnicu smrti Isaaka Asimova,
  • obljetnicu eksplozije spremnika radioaktivnog otpada kod Tomsk 7,
  • novo otkriće o interakciji Sunca sa Zemljom.

Obljetnica smrti: Isaak Asimov (2. siječnja 1920. – 6. travnja 1992.)

Američki autor i biokemičar, bio je plodan pisac znanstvene fantastike i znanstvenih knjiga za laike.
Rođen je u Petrovichi, Rusija, emigrirao je s obitelji u New York kada je imao tri godine. Počeo je pohađati Sveučilište Columbia u dobi od samo 15 godina, a s 18 godina prodao je svoju prvu priču. Nakon što je stekao doktorat, predavao je biokemiju na Boston University School of Medicine.
Kao autor, predavač i nakladnik zapanjujućeg raspona, najviše je cijenjen kao popularizator znanosti (The Collapsing Universe; 1977) i pisac znanstvene fantastike (I, Robot; 1950). Skovao je pojam „robotika” te objavio oko 500 svezaka.

____________________________________

Eksplozija spremnika radioaktivnog otpada kod Tomsk 7

Godine 1993. u Rusiji, veliki radioaktivni oblak je ispušten iz eksplozije spremnika radioaktivnog otpada u tajnom vojnom objektu kod Tomsk 7, 1700 milja istočno od Moskve.
Ovo je bila najgora nuklearna nesreća, iako ne jedina, nakon incidenta u Černobilu 1986.g.
Tjedan dana kasnije, delegati najbogatijih zemalja svijeta na sastanku u Tokiju su pristali dati hitnu pomoć Rusiji za rješavanje problema s nuklearnim otpadom, zastarjelim nuklearnim raketnim glavama i ostarjelim nuklearnim reaktorima.

____________________________________

Novo otkriće o interakciji Sunca sa Zemljom

1852.g. Edward Sabine je objavio da je 11-godišnji Sunčev ciklus „apsolutno identičan” s geomagnetskim ciklusom. Kasnije, koristeći veći skup podataka, Rudolf Wolf je potvrdio ovu činjenicu.
Nakon objašnjenja Isaaca Newtona o utjecaju sunčeve gravitacije na Zemlju, ovo je bilo prvo novo otkriće o interakciji Sunca sa Zemljom.