Na današnji dan obilježavamo:

  • obljetnicu smrti J. Presper Eckert Jr., američkog inženjera elektrotehnike,
  • prvi američki astronaut je boravio izvan svemirske letjelice u svemiru,
  • prenešena je prva bežična telefonska poruka preko novootkrivenog fotofona.


Obljetnica smrti: J. Presper Eckert Jr.
(9. travnja 1919. – 3. lipnja 1995)

Američki inženjer elektrotehnike i pionir računalstva. Sa Johnom Mauchlyem je izumio prvo elektroničko digitalno računalo opće namjene (Electronic Numerical Integrator and Computer, skraćeno ENIAC), predavao je prvi tečaj na temu računalstva, te je dizajnirao prvo komercijalno računalo u SAD-u, UNIVAC.

Fotografija iznad prikazuje programiranje ENIAC-a u zgradi Laboratoriju za balističko istraživanje (BRL). Fotografirano između 1947. i 1955.g.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Prvi američki svemirski hod

Godine 1965. prvi američki astronaut koji je boravio izvan svemirske letjelice bio je bojnik Edward White II, kada je proveo 20 minuta izvan tijekom orbite Zemlje na nadmorskoj visini od 120 milja. Astronaut je prilikom boravka izvan letjelice bio privezan užetom dugim 25 stopa te je za manevar koristio mlazni pištolj s pogonom na kisik.

Lansiranje kapsule Gemini 4 se dogodilo nekoliko sati ranije istog dana, a ukupno vrijeme u orbiti joj je bilo gotovo 98 sati, što iznosi 62 orbita. Tijekom ostatka leta pilot White i njegov zapovjednik McDivitt napravili su 12 znanstvenih i medicinskih eksperimenata.

Sovjetski kozmonaut Aleksei A. Leonov napravio je prvi ikad svemirski hod od 10 minuta, i to oko tri mjeseca ranije (link: http://thoriumaplus.com/30-svibnja/ ).

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Fotofon

Godine 1880. Alexander Graham Bell prenio je prvu bežičnu telefonsku poruku preko novootkrivenog fotofona (foto + telefon).

Fotofon je radio projicirajući glas preko instrumenta prema zrcalu. Vibracije u glasu izazivale su slične vibracije u ogledalu. Bell je usmjerio sunčevu svjetlost u ogledalo, koje je uhvatilo i projiciralo vibracije zrcala. Vibracije se mogu dekonstruirati natrag u zvuk na prijemnom kraju.

Na ovaj način fotofon je funkcionirao slično telefonu; razlika je bila da fotofon koristi svjetlo kao sredstvo za prijenos informacija, dok telefon koristi električni signal.